Fries Kampioenschap 2007

 Home  Varianten KNSB * FSB * FK 2006 * Eeltsje

Kamstra verspeelt zijn titel in de laatste ronde aan Fluit
De 7e en laatste ronde. 
Johnny Fluit uit Sint-Anna-Parochie is de nieuwe schaakkampioen van Friesland. Hij won in de laatste ronde van de koploper en regerend kampioen Jippe Kamstra.

 

De laatste had genoeg aan remise om zijn titel te prolongeren maar moest in een eindspel met gelijke lopers en een pion minder, opgeven. Fluit scoorde 6 punten uit 7 partijen. Op de tweede plaats eindigen drie deelnemers, Jippe Kamstra, Erik Sparenberg en Maarten Etmans met een score van 5,5 uit 7.  De B- categorie werd gewonnen door Mark Masmeijer, C- door Willem Kuiper en D- door Siebe de Jong en Gerard Veenstra. Voor alle uitslagen van de laatste ronde klik hier. Veel deelnemers met Jippe, Jan Posch en Mark voorop leverden hun partijen in voor de partijendatabase. De deelnemers mogen nog steeds hun partijen insturen. De organisatie (Westergoo) kan terug kijken op een geslaagd toernooi en dankt de deelnemers voor hun goede opkomst.  Eeltsje Boomsma dankt al zijn collega-arbiters voor hun assistentie en in het bijzonder Peter de Jong. De resterende arbiters waren Berend Joustra, Wijbren Veeman, Inge ter Waarbeek, Jan Drost, Reneey Nagtegaal en John vd Linden. De prijzen werden na afloop uitgereikt door Westergoo voorzitter Gerrit Stornebrink en waarnemend FSB voorzitter Dik Kuithof. De spelers van het Fries kampioenschap werden ingedeeld met het programma Swissmaster dat ook een aantal tabellen op Internet genereert waarin u flink kunt klikken met uw muis. Het is dan mogelijk om de paringen, standen en uitslagen van elke ronde blijvend aan te kunnen klikken als naslagwerk. Klikt u maar op de  toernooitabel. Als u op het ronde nummer achter paringen klikt verschijnt de indeling met de uitslagen. Foto's van dit toernooi op Webalbums van Eeltsje en www.appiesfotosite.nl
Johnny Fluit, kampioen
Woensdagavond 6 juni, de zesde ronde.
Titelverdediger en koploper Jippe Kamstra houdt, in een partij met sterk wisselende kansen, remise tegen de als eerste geplaatste Migchiel de Jong. De laatste, die in voorgaande edities al vaak tweede was, is met dit resultaat wederom uitgeschakeld voor de titel. Nog wel kanshebber is Johnny Fluit na zijn winst op Mark Masmeijer. Fluit speelt nu in de finale tegen Kamstra waarbij de laatste genoeg heeft aan remise om zijn titel te prolongeren. Scheidsrechter was Peter de Jong.
Heb helaas alleen nog maar de partij van Jippe ontvangen, kom op jongens, waar blijft de rest?
Barrage(s) en reglement

Er worden na de laatste ronde geen barrages gespeeld want er zijn nog maar 2 titelkandidaten, Johnny en Jippe, waarbij de laatste genoeg heeft aan remise. Peter de Jong heeft het reglement van het NK aangepast voor het FK. U leest het reglement, met dank aan Peter de Jong bij officiële documenten
Woensdagavond 30 mei.De vijfde ronde.
Titelverdediger Jippe Kamstra handhaaft  zijn ongeslagen status via winst op zijn naaste achtervolger Erik Sparenberg.  Gedeeld tweede en met één punt minder volgt nu een groep van vier, waaronder Migchiel de Jong (winst op Auke), Sipke de Hoop (winst op Dick), Johnny Fluit (winst op Gerard Veenstra)en verrassend de Bolswarder kampioen, Mark Masmeijer via winst op Jan Lootsma. Daarachter volgen drie man, Maarten Etmans, Erik Sparenberg en Anne Kloosterman, met elk 3,5 punten. Hier ziet u alle uitslagen van deze ronde. Scheidsrechters waren John vd Linden en Eeltsje.
Jan Nota doet zijn naam eer aan
Een opvallende speler is Jan Nota, hij maakte het Auke vd Heide erg moeilijk en Migchiel de Jong berustte tegen hem in remise. Jan wilde zijn partijen opsturen via e-mail maar dat lukte hem niet, hij bood toen zijn notatieboekje aan. Met deze methode heb ik veel ellende beleefd omdat er bijna in elke notatie wel fouten zitten waardoor je vaak uren kwijt bent om een en ander te (re)construeren. Bij Jan Nota, die zijn partijen ook nooit analyseert met Fritz, is dat niet het geval. U kunt dus nu ook genieten van zijn partijen die ik in een kwartiertje had ingevoerd en geupload.

Foto: Theun Haijtjema en Douwe vd Meulen (ex-Westergoo kampioenen
Woensdagavond 23 mei was de vierde ronde en scheidsrechters waren Jan Drost en Reneey Nagtegaal.  JanAnne Hogendorp nam een bye (0,5)   Jippe Kamstra (foto)gaat via winst op Sipke de Hoop alleen aan de leiding met 4 punten uit 4 partijen. Erik Sparenberg volgt op een halfje na remise tegen Auke van der Heide. De laatste is nu gedeeld derde in een groep van zes met 3 uit 4, waaronder Johnny Fluit, Sipke de Hoop, Migchiel de Jong, Mark Masmeijer en Dick Stavast. Het snelste klaar (halfuurtje?) was Migchiel de Jong tegen Jan Posch. En...toen ik thuis kwam zaten er in mijn postvak (in) reeds de zetten van Jippe en Jan Posch,  na te spelen bij partijen. Hulde mannen, ik ben ook benieuwd naar de resterende partijen. Jan Nota belooft wel steeds dat ie iets zal opsturen maar is dat na het verlaten van Het Convent al weer vergeten. Zie hier alle uitslagen.
Woensdagavond 16 mei was de derde ronde. Scheidsrechters waren Wijbren Veeman en Inge ter Waarbeek. Ze vervingen eenmaal een klok nadat een speler twijfelde aan het digitale uurwerk. Dit leek achteraf loos alarm. De als eerste en tweede geplaatste spelers Migchiel de Jong en Maarten Etmans kwamen verrassend genoeg niet langs hun tegenstanders Jan Nota en Tjitze Schram. Jippe Kamstra wachtte geduldig op een foutje, in dit geval een fout,  van Rein de Boer en de Sneker toppers Johnny Fluit en Anne Kloosterman moesten hun meerdere erkennen in Erik Sparenberg en Sipke de Hoop. De laatste twee gaan samen met titelhouder Jippe aan de leiding met 3 uit 3. Auke van der Heide volgt op een halfje en daarachter zit een groep van 14 met één punt achterstand op de leiders. Aangezien er nog vier ronden volgen is er nog van alles mogelijk. De organisatie hoopt dat de deelnemers weer een bijdrage leveren aan de partijendatabase. De deelnemers die hun openingsrepertoire niet willen prijsgeven mogen ook een fragmentje opsturen. De organisatie is blij met elke bijdrage en in het bijzonder met Jippe Kamstra en Jan Posch, die net als vorig jaar, onbevreesd hun partijen insturen. Tijdens de eerste 5 minuten zijn van alle deelnemers die achter hun bord bleven zitten foto's genomen te zien bij webalbums van Eeltsje
De tweede ronde
Er waren 39 deelnemers en 19 partijen waardoor Jouke Hylkema een bye (1) kreeg. Berend Joustra maakte gebruik van een bye (0,5), hij moest in Het Convent met het FSB bestuur vergaderen over het beleid. Aangezien hij de eerste ronde op oneven kwam (en toen als arbiter fungeerde) scoorde hij 1,5 uit 2 zonder te hebben gespeeld. Dat is knap. (is dus grappig bedoeld) Voor het begin van de 2e ronde hadden zich nog 2 deelnemers aangemeld. Zij werden ingedeeld maar kregen uiteraard gezien hun late aanmelding voor de eerste ronde gewoon een nul. Peter de Jong uit Heerenveen fungeerde als arbiter en had een gemakkelijke avond, hij verving eenmaal een klok.
De als eerste geplaatste speler Migchiel de Jong (eerste ronde een  bye 0.5) won snel van Joe Hania. De laatste hield Migchiel vorig jaar in hun ontmoeting en eveneens in de 2e ronde op remise maar kon dat niet herhalen. Erik Sparenberg won van Jan Lootsma, dat was vorig jaar ook andersom. Mark Masmeijer overzag in de slotfase tegen titelhouder Jippe Kamstra een mat in 4 omdat hij zijn mooie pluspion te snel opspeelde. Rein de Boer won van Dick Stavast, Sipke de Hoop van Ger de Boer en Johnny Fluit van zijn clubgenoot Douwe vd Meulen. Siebe de Jong kon zijn kunststukje in de eerste ronde, (remise tegen Anne Kloosterman) tegen Tjitze Schram net niet herhalen. De vorige week zieke Tinus Fleur debuteerde met een remise tegen Gerard Veenstra. Gerard doet het dus beter dan zijn clubgenoot Peter Brouwer die het niet redde tegen Jan Nota. De als 2e geplaatste Maarten Etmans deelde het punt met zijn clubgenoot Auke vd Heide. De laatste had vele jaren niet geschaakt en is september jl weer begonnen en niet zonder succes, gezien zijn deelname in de playoffs bij Philidor. We hebben dus na 2 ronden 5 koplopers met 2 uit 2 gevolgd door 6 achtervolgers met 1,5 uit 2. De resterende uitslagen ziet u in de tabel van de 2e ronde. En hoe dat ging ziet u als de deelnemers hun partijen insturen. Sommigen hebben dat al gedaan. Daarvoor alvast dank.
De eerste ronde
Woensdagavond 2 mei werd de eerste ronde gespeeld van het FK. Een uur voor de aanvang meldde zich veteraan Henk de Vries uit Harlingen. Hij was pas enkele uren van tevoren ingelicht over de data van dit toernooi en vroeg of hij nog mee kon doen.  Natuurlijk kon dat. Theoretisch is het zelfs mogelijk dat iemand zich volgende week ook nog op geeft. Dat is een kwestie van intikken van de gegevens in Swissmaster en na een klikje op de muis is de indeling klaar.
Na een welkomstwoordje van Westergoo voorzitter Gerrit Stornebrink werd er precies om 19.30 uur begonnen met de aanvang van de partijen. Als plaatsinglijst werd de KNSB rating gehanteerd en de eerste paring geschiedde met, voor alle partijen, een flink ratingverschil. In de meeste gevallen wonnen de spelers met de hoogste rating hun partij maar het werden beslist geen walk-overs. En in 4 gevallen werd het zelfs remise. Het waren Jan Posch, Siebe de Jong, Gerard Veenstra en Henk Wortel die gelijkspel afdwongen.  De langste partij was die tussen Henk de Vries uit Harlingen tegen Erik Sparenberg uit Leeuwarden. Erik zat in de tang bij deze veteraan en haalde opgelucht adem toen de oude baas niet oplette en door de digitale vlag ging. De scheidsrechters Eeltsje Boomsma en Berend Joustra hadden een gemakkelijke avond en hoefden slechts één keer in te grijpen.  De webmaster hoopt dat iedereen zijn partij of een fragment opstuurt naar eeltsje@gmail.com. Enkelen hebben dat reeds gedaan en bij de volgende update ziet u die bij partijen
. Er zijn er al vijf binnen, daarvoor dank heren.
Weerstand berekeningen niet eenvoudig te volgen
Weerstand hoort een simpel sommetje te zijn van de score van je tegenstanders maar na een bye wordt het een stuk moeilijker. Toen ik voor het eerst (april 2007) met het indeelprogramma Swissmaster ging werken viel mij op dat de manier van toekenning van Weerstand en S-Berger punten niet meer te volgen was zodra er een bye aan te pas kwam.  En hierin sta ik niet alleen gezien de vele vragen die ik heb ontvangen.  Peter de Jong probeert nu licht in de duisternis te scheppen aan de hand van wat voorbeelden. Dat document kunt u hier bekijken. De deelnemers die geïnteresseerd waren in dit onderwerp waren zeer content met Peter's uitleg die als naslagwerkje op Internet blijft staan.
Prijzen zijn in Euro's met eretekens

De 40 spelers zijn verdeeld in 4 groepen (abcd) Elke groep 10 spelers dus.
In de A groep zijn 3 prijzen ( €250, €150 en €50) In de B, C en D elk één prijsje van €25.

Locatie
: Gebouw Het Convent, grootkerkhof 1a te Bolsward
Er wordt gespeeld volgens het FIDE reglement en het tempo is 35 zetten tot de eerste tijdcontrole (1.45 uur) daarna (0.15 uur) versneld beëindigen. Hetzelfde tempo als in de FSB competitie dus.
Zeven ronden op evenveel opeenvolgende woensdagavonden.
Eerste ronde: 2 mei
Laatste ronde en prijsuitreiking: 13 juni
Aanvang elke speelavond: 19.30 uur
Tijdens de eerste vier ronden is één bye (0.5) mogelijk. Dat wil zeggen als u bent verhinderd krijgt u toch een halfje. Bent u nogmaals verhinderd dan is het altijd een nul.
Wat te doen bij gelijke score na de laatste ronde?
Het prijzengeld wordt verdeeld over de prijswinnaars waarbij de score gelijk is.
Voor de titel zelf geldt het volgende:
Als na de laatste ronde 2 of meer deelnemers met dezelfde score op de eerste plaats zijn geëindigd wordt gekeken naar de onderlinge partijen en als dat nodig blijkt barrages gespeeld. De data van die barrages worden in overleg met de betrokkenen vastgesteld. Dat kan dus de volgende dag zijn maar in het uiterste geval op woensdag 20 juni.  De organisatie heeft voor de aanvang van de laatste ronde al zicht op de situatie en welke deelnemers in aanmerking kunnen komen voor een eventuele gelijke score gevolgd door eventuele barrages en zal die deelnemers voor het ingaan van die laatste ronde uitvoerig inlichten om alles gladjes te laten verlopen.
De resultaten van dit toernooi worden na afloop opgestuurd naar de KNSB voor ratingverwerking.
 
scheidsrechters ok 2-5 9-5 16-5 23-5 30-5 6-6 13-6
Eeltsje Boomsma 2              
Berend Joustra 1              
Peter de Jong 2              
John vd Linden 1              
Wybren Veeman 1              
Inge ter Waarbeek 1              
Gerrit Stornebrink 1              
Jan Drost 1              
Reneey Nagtegaal 1              
HarmJan Dijkstra ?              

Waarom is dit FK in Bolsward?
Gedurende het seizoen hadden Westergoo en Heerenveen laten weten dat zij graag dit FK wilden organiseren. Nadat de laatste afhaakte werd het dus aan Westergoo gegund. De nieuwe kampioen plaatst zich voor de halve finales van het NK 2008. De deelnemers kunnen zich alvast opgeven bij de CL Peter Brouwer of bij Eeltsje Boomsma.
Bij genoeg deelname zijn er prijzen te winnen in verschillende categorieën. U kunt dus ook gewoon gezellig mee schaken ook al bent u geen kanshebber voor de titel.
Hoe het vorig jaar ging ziet u hier.

spelerslijst in Swissmaster
 
Naam  sc elo
1 Johnny Fluit  6.0  2024
2 Jippe Kamstra  5.5  2037
3 Erik Sparenberg  5.5  2044
4 Maarten Etmans  5.5  2186
5 Mark Masmeijer  5.0  1931
6 Tjitze Schram  5.0  2029
7 Migchiel de Jong  4.5  2259
8 Jan Lootsma  4.5  1978
9 Anne Kloosterman  4.5  1945
10 Douwe vd Meulen  4.5  1881
11 Sipke de Hoop  4.0  2025
12 Dick Stavast  4.0  2026
13 Auke vd Heide  4.0  2000
14 Rein de Boer  4.0  1920
15 Tinus Fleur  4.0  1942
16 Willem Kuiper  4.0  1804
17 Wytse Wiersma  3.5  1775
18 Jan Posch  3.5  1807
19 Jan Nota  3.5  1771
20 Andre Buter  3.5  1814
21 Pieter de Boer  3.5  1862
22 Ger de Boer  3.5  1881
23 Gerard Veenstra  3.0  1701
24 Siebolt Haijtema  3.0  1937
25 Siebe de Jong  3.0  1704
26 Cees Hoogendoorn  3.0  1741
27 Tjeerd Wiersma  3.0  1742
28 Henk de Vries  3.0  1825
29 Jeroen Sparenberg  3.0  1780
30 Joe Hania  3.0  1853
31 Peter Brouwer  2.5  1824
32 Michiel Takkebos  2.5  1815
33 August Niemarkt  2.5  1548
34 Jan-Anne Hogendorp  2.0  1683
35 Jouke Hylkema  2.0  1415
36 Henk Wortel  2.0  1417
37 Rintsje Altena  2.0  1638
38 Berend Joustra  1.5  1352
39 Douwe Tjerkstra  1.0  1551
40 Jelle Broer  0.0  1427

 KNSB * FSB * FK 2006 * Eeltsje

Opgave bij  eeltsje@gmail.com of p.d.brouwer@chello.nl