annamaja3

DSC, de Drachtster Schaakclub, viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan en dat zal de inwoners van Smallingerland niet ontgaan. Afgelopen zaterdag werd er op het Museumplein een simultaan georganiseerd waarbij in begjinsel iedereen aan kon schuiven. Simultaangever was de in Frysl├ón nog wel bekende Anna Maja Kazarian, 23 lentes geleden geboren in Heerveen en thans een van de sterkste schaaksters van ons land. Plus 2300 bedraagt haar rating momenteel en dat was in het lommerrijke Drachten te merken.

Toen uw verslaggever in verband met te vervullen echtelijke plichten, het strijdtoneel moest verlaten, had zij nog geen enkel punt hoeven afstaan en een vluchtige blik op de resterende stellingen deed vermoeden dat een honderdprocent score in het verschiet lag. Zorgde die overmacht ervoor dat AnnaMaja naast haar schoenen ging lopen? Niet in het minst. Ze had voor iedere overwonnen tegenstander een bemoedigend woordje en een vriendelijke lach. Kortom een geweldige ambassadeur voor de schaaksport. Het honderjare DSC kan terug zien op een mooi evenement.

Nu maar hopen dat dit initiatief wat ledenwinst oplevert. (Terzijde zij opgemerkt dat op het sfeervolle Museumplein in Drachten enkele permanente schaaktafels niet zouden misstaan. Mogelijk zijn er nog was Smallingerlandse subsidiepotjes aan te spreken?)