- Gegevens
- Hits: 206
De Koninklijke Nederlandse Schaak Bond werd tot nog toe bestuurd door een dagelijks bestuur en een Bondsraad. De Bondsraad vertegenwoordigde de bij de KNSB aangesloten regionale en bijzondere bonden. Recent is besloten de Bondsraad op te heffen en te vervangen door een Ledenraad. De opzet is de samenstelling van de Ledenraad breder te laten zijn dan die van de Bondsraad zodat er meer ‘partijen aan tafel zitten’ wanneer er besluitvorming plaatsvindt. Tot dusverre hadden onder meer de geledingen topschaak, jeugdschaak, en damesschaak geen directe stem binnen het bestuurlijke domein en ook disciplines als juridische zaken, financiële zaken, PR-aangelegenheden e.d. waren hooguit bij toeval binnen de bestuurlijke schaakwereld vertegenwoordigd.
De dertien regionale bonden - waaronder de FSB- houden hun invloed omdat ze in totaal 13 leden van de Ledenraad mogen voordragen. Vandaar dat de FSB thans op zoek is naar iemand die de Friese Schaakbond in de Ledenraad wil vertegenwoordigen. In het bijgaande ‘profiel’ wordt uiteengezet wat het lidmaatschap van de Ledenraad inhoudt, welke tijdsbesteding dat kost en over welke competenties een ledenraadslid zou moeten beschikken.
Iemand die er iets voor voelt om namens de FSB zitting te nemen in de Ledenraad van de KNSB wordt verzocht zich voor 31 december 2024 te melden bij het secretariaat (h.j.dijkstra@planet.nl) . Bij meerdere kandidaten zal het FSB-bestuur een keuze maken.
Koninklijke Nederlandse Schaakbond Profiel ledenraadslid
De functie
De ledenraad van de KNSB bestaat uit ledenraadsleden die alle leden van de KNSB vertegenwoordigen. Ledenraadsleden maken daarnaast signalen vanuit de verenigingen en leden binnen de KNSB bespreekbaar. Ledenraadsleden worden door en uit de leden gekozen. Een ledenraadslid behartigt de belangen van het totale schaken. Een ledenraadslid handelt zonder last.
Taken en verantwoordelijkheden
1. Voorbereiden en bijwonen van de ledenraadsvergaderingen. Er zijn drie vergaderingen per jaar. Taken en verantwoordelijkheden van de ledenraad:
a) Het vertegenwoordigen van alle geledingen binnen het schaken.
b) Het benoemen, schorsen en ontslaan van de bestuursleden van de KNSB.
c) Het geven van gevraagd en ongevraagd advies over strategische thema’s en strategisch beleid.
d) Het vaststellen van de begroting en het strategisch meerjarenplan.
e) Het vaststellen van de jaarrekening.
f) Het verlenen van decharge aan het bestuur.
g) Het vaststellen van de contributie.
h) Het vaststellen van wijzigingen in de statuten en het Algemeen Reglement.
i) Het benoemen van de leden van de tuchtrechtelijke organen.
2. Voor ledenraadsleden die zijn voorgedragen door regionale bonden en afdelingen is het wenselijk dat zij een goed beeld hebben van wat leeft binnen de regio of afdeling. Dit zou o.a. gerealiseerd kunnen worden door het bijwonen van regionale bijeenkomsten en/of het bezoeken van schaakverenigingen.
3. Voor ledenraadsleden met kennis van andere stakeholdersgroepen (bijzondere schaakbonden, individuele leden, topschaak, jeugd- en schoolschaak) is het wenselijk dat zij een goed beeld hebben van wat er leeft binnen deze groepen, bijv. door contact te onderhouden met deze stakeholdersgroepen.
Competenties
Een lid van de ledenraad:
• Functioneert onafhankelijk en zonder last.
• Is in staat om verschillende belangen te inventariseren en weegt de individuele belangen af ten opzichte van het algemeen belang.
• Beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel op papier als mondeling.
• Is in staat onafhankelijk een mening te vormen binnen een soms complexe bestuurlijke omgeving.
• Is in staat ontwikkelingen, problemen en misstanden te signaleren en te agenderen.
• Is in staat samen te werken met verenigingen, mede ledenraadsleden en medewerkers.
• Kan omgaan met dilemma’s, conflicten en weerstand. Voorwaarden Een lid van de ledenraad:
• Heeft voldoende tijd beschikbaar in de avonduren en in het weekend.
• Heeft ervaring of affiniteit met het besturen van een (sport)vereniging.
• Beschikt over een goed netwerk in de wereld van het schaken. Indicatie tijdsinvestering
• Het voorbereiden en bijwonen van de ledenraadsvergaderingen kost naar schatting 12 uur per vergadering (3 vergaderingen per jaar).
• Het onderhouden van contact met de eigen achterban is afhankelijk van de wijze van invulling. Schatting is dat een basisinvulling 12 uur per jaar kost.