jan bosma

Foto's op maandag | Foto's op zaterdag | Foto's op dinsdag | gemaakt door Wytze

Het persoonlijk jeugdkampioenschap van de Friese Schaakbond in Sneek werd gewonnen door Jan Bosma (foto links) uit Heerenveen. Jan deelde op de slotdag het punt met de sterk spelende Femke Koning van SVV Mid Fryslan en de middagpartij won Jan van Janko Eelsingh, eveneens SVV Mid Fryslan. Met een score van 4,5 uit 5 kunnen we spreken van een sterk debuut in de oudste leeftijdsgroep. Femke eindigde met 4 uit 5 op de tweede plek en pakte daarmee ook de meisjestitel.

Marrit Adema (foto rechts) van de Sc Sneek was de hoogst eindigende B-speler en werd dus dubbelkampioen. Marrit verloor van Jan en van Femke. De overige drie deelnemers versloeg ze gedecideerd.

 


sakeSake Algra is de kampioen bij de C
De Leeftijdsgroep C speelde op de slotdag drie ronden. Sake Algra van de Ksc Philidor, die op de eerste speeldag al een gaatje had geslagen, ging gewoon door met winnen. Sake werd kampioen met 7 uit 7! Zijn spel lijkt degelijker te zijn geworden en dus sterker. Alicja Lukasiak van de Sv Gorredijk was met een zesde plek het hoogst eindigende meisje en pakte daarmee de meisjestitel. Dylan Sealy, Sc Sneek werd tweede. Hij verloor van Sake en speelde remise tegen Christian Torensma die derde werd. Wessel Adema debuteerde in de C-groep met een vierde plek. 

 


leandro schaken foto

Leandro Slagboom kampioen bij de D
Het kampioenschap bij de D's kende een spannend verloop. Titelfavoriet Nemo Ding liet tot tweemaal toe een zeer voordelige stelling in remise verzanden tegen respectievelijk Leandro Slotboom en Melle Dijkstra. Leandro en Melle lieten beiden ook nog een halfje liggen zodat uiteindelijk dit drietal met 6 uit 7 op een gedeelde eerste plaats eindigde. Leandro had de meeste weerstandspunten en was om die reden de nieuwe FSB kampioen in deze leeftijdsgroep. Voor het eerst sinds jaren deden er geen meisjes mee in de cat. D


rensRens ten Cate kampioen in de E
Bij de E-tjes lieten de favorieten voor de titel lieten het hier en daar liggen. Daarom bleef de spanning om te snijden. Winststellingen verdwenen plots als sneeuw voor de zon. Na zes ronden stonden kanshebber Melle Dijkstra van de Sv Gorredijk en de totaal verrassend sterk spelende Rens ten Cate van de Sc Sneek als enigen over voor de strijd om de wisselbeker. Onderling speelden ze reeds in de 2e ronde remise. De overige potjes wonnen ze. De ene met wat meer geluk dan de andere.
In die laatste ronde won Rens vanuit verloren stelling toch nog een keer en eindigde met 6,5 uit 7. Melle was nog bezig in gelijkwaardige strijd tegen clubgenoot Ralf Westerhuis. Maar na een paar passieve zetten van Melle en twee krachtzetten van Ralf zat er ineens en mat in voor Ralf. Dit ontging hem niet. Melle bleef steken op 5,5 uit 7. Rens ten Cate vanuit het niets (pas in sept. Schaken geleerd) kampioen en Melle tweede. Filip Lukasiak, ook debutant, werd derde op weerstand. Hij had 27 WP en Ralf Westerhuis 20 WP.  Klik hier voor de foto's van Wytze

Hekkesluiter in de E was de jongste deelnemer Daniel Bandstra, hij deed volgens vader Don mee als supporter van broertje David. 


inschrijven | reactie's | het kan enkele minuten duren voor de inschrijving zichtbaar wordt in reactie'sTijdens de voorjaarsvakantie staat het FSB kampioenschap jeugdschaken weer op het programma. Er zijn twee wijzigingen tov de vorige 23 keer.1e: De locatie is gewijzigd van Bogerman naar wijkgebouw Schuttersheuvel.
2e: De leeftijdsgroep D speelt alleen op maandag.

Schaakfestijn Schuttersheuvel 
Persoonlijk Jeugdkampioenschap Friese Schaakbond 2017

Organisatie: Schaakclub Sneek
Locatie:  Wijkgebouw Schuttersheuvel, Harmen Sytstrastraat 8a Sneek (nabij station Noord)
Speeldata:
zaterdagmiddag 18 febr. aanvang 13.00 u.  cat. A, B en E
maandag 20 febr. aanvang 09.00 u. cat. A, B, C en D
dinsdag 21 febr. aanvang 09.00 u. cat. A, B en C.
Leeftijdsgroepen:
cat. A geb. in '97 of later;
cat. B geb. in '01 en '02; 
cat. C geb. in '03 en '04;
cat. D geb. in '05 en '06;
cat. E geb. in '07 of later.
Inleg:         5 euro
Prijzen:
wisselbekers voor de kampioenen, zowel jongens als meisjes, trofee├źn voor 2e tm 5e prijs en voor alle deelnemers een vaantje.
Kwalificaties: de kampioenen mogen deelnemen aan de nationale kampioenschappen.
Aanmelden: via inschrijfformulier (volgt nog)               
Info: jphania@hotmail.com
Route:
 vanuit Leeuwarden: bij entree Sneek rotonde rechts afslaan, Berkenlaan, over NS-spoor en dan 1e straat links.
vanuit Heerenveen: bij nadering Sneek richting Leeuwarden Rondweg oost volgen,
door Houkesloottunnel, 1e rotonde driekwart, dan telkens rechtdoor (met de bochten mee). Na NS-spoor 1e straat links.
Met trein: uitstappen bij station Sneek-Noord. Dan ri. Worp Tjaardastraat. 1e straat links.
10 minuutjes lopen.