De laatste kruisfinale's  NJCA - NJCB - NJCKF

 Eindstand
1. SC Haren
2. MSV
3. SC Ten Boer 1
4. Staunton 1
5. Philidor Leeuwarden
6. Leek
7. SC Ten Boer 2
8. Paardensprong 1
9. SC Haren 2
10. Staunton 2
11. Gorredijk
12. Paardensprong 2
13. HSP
14. Van der Linde

De NJC is dit jaar verrassend gewonnen door Haren. Zij volgen daarmee viervoudige kampioen en favoriet Staunton op. Het team bestaande uit Loek van der Hagen, Joris Spanjer, Tim Bredek, Bart Siebring en invaller Jaël Wierenga is al jaren bij elkaar. Teamleider Kees Romijn heeft er een sterk collectief van gesmeed. Dit jaar resulteerde dat in een prachtige 3de plaats in de Jeugd Clubcompetitie en nu zelfs de winst in de NJC.

Oud kampioen Staunton leek op weg naar een vijfde titel. In de B-poule van de NJC werd slechts één reglementair bordpunt afgegeven. In de halve finale ging het mis. Vaste krachten Thijmen Nawijn en Oscar Hoppen konden vanwege andere verplichtingen niet meedoen in de halve finale tegen MSV. Met Jonas Hilwerda en Dante Wehkamp had men echter sterke reserves. Door onverwacht verlies van Jan van Reijendam tegen Eva Molanus eindigde de wedstrijd in 2-2. Snelschaken moest bepalen wie door zou gaan naar de finale. Jort Jorna en Eva wonnen hun partij al snel, net als de partij tussen Jonas en Wessel Adema. Met een 2-1 stand ging het om de snelschaakpartij tegen Florian Molanus en Luca Petrelli. Florian zette Luca met een penning over de d-lijn zo onder druk dat Luca geen kans maakte. Met 3-1 was MSV verrassend door naar de finale.

Haren had het makkelijker tegen SC Ten Boer 1. Een vooruit gespeelde partij tussen Daan Noordenbos en Loek werd na een protest later ongeldig verklaard. Tijdens de halve finale wonnen Tim en Bart eenvoudig tegen Remco Reinders en Robin Gibcus. Met 2-1 leek de overwinning binnen. Opeens vergiste Joris Spanjer zich echter en moest hij alle zeilen bijzetten om niet van Gerbrich Kroon te verliezen. De partij eindigde in remise. Met 2,5-0,5 plaatste Haren zich voor de finale.

In de voorronde had Haren al met 3-1 van MSV gewonnen. Door de afwezigheid van Loek van der Hagen leek enige spanning mogelijk. Invaller Jaël bleek echter veel te sterk voor Jort. In de partij tussen Wessel en Joris leek Joris op de winst af te gaan. Een verre vrijpion betekende echter dat Joris genoegen moest nemen met remise. Ondertussen bouwde Tim zijn voordeel steeds verder uit en bracht de winst voor het team. Dat de partij tussen Eva en Bart geen winnaar opleverde was onbegrijpelijk. Aan alle kanten waren er tactische truckjes in de stelling. Uiteindelijk ontstond een erg ingewikkeld dame eindspel dat nog wel tot 12 uur had kunnen duren. Gelukkig voor de omstanders werd tot remise besloten.

De strijd om de derde plaats was minder spannend. Staunton bleek andere verplichtingen te hebben en kon gene team bij elkaar brengen. De wedstrijd werd daardoor reglementair door Ten Boer gewonnen, de hoogste klassering ooit voor de schakers uit Ten Boer.

 

Topscorers van het toernooi werden Tim Bredek en Eva Molanus. Tim scoorde 6 uit 7, Eva 5 uit 7.

 

Er deden 14 teams mee aan de competitie. Uiteindelijk bleek de A-poule heel wat sterker dan de B-poule. In de halve finales wonnen alle teams uit de A-poule van de teams uit de B-poule op één uitzondering na: Staunton 2 won met 3-1 van Gorredijk. De teams van Leek en Philidor waren duidelijker sterker dan de teams van SC Ten Boer 2 en Paardensprong 1. Phildor werd 5de in de finale, Leek 6de, SC Ten Boer 2 7de en Paardensprong 1 8ste. Haren 2 werd 9de omdat het tweede team van Staunton ook niet aanwezig was in de finale. Gorredijk wond het gevecht om de 11de plaats.

 

Tenslotte waren we als organisatie erg blij met de deelname van de teams van HSP en Van der Linde. Vooral bij Van der Linde zit veel potentieel. Ze werden uiteindelijk 14de. HSP had de pech dat één van hun dragende spelers tijdens het seizoen verhuisde naar Friesland en niet meer kon uitkomen voor het team. Hierdoor liep het team een hogere klassering mis.

 

De NJC blijkt opnieuw een welkome aanvulling voor de jeugd om het gat tussen jeugdtoernooien en de NOSBO-competitie te overbruggen. Het doel om gelijkgestemde jeugd elkaar op deze manier te laten ontmoeten rond het schaakbord is uniek in Nederland. We mogen als Noord Nederland blij zijn met het enthousiasme van onze jeugd.

 

Vanuit de Nosbo de hartelijke felicitaties aan Haren, MSV en Ten Boer voor hun prestaties

      HSP