Mijn tweede stage om IA te worden zit erop. Anders dan bij veel andere sporten gaat het bij schaken niet alleen om een zeer goede spelregelkennis, maar moet je ook een grondige kennis hebben van de FIDE regels voor competities, het Zwitserse indelingssysteem, het FIDE ratingsysteem en de regels voor het behalen van (spelers)normen.

En dat maakt het arbiter zijn zo mooi. Je bent niet alleen met het schaken zelf bezig, maar je moet er ook voor zorgen dat de randvoorwaarden in orde zijn. De spelers moeten erop kunnen vertrouwen dat alles eerlijk verloopt. Dat een arbiter deze kennis heeft, heeft hij moeten bewijzen bij het halen van de FA-titel. Daar is een examen over al deze onderwerpen aan verbonden waar je een score van minimaal 80% moet halen. Voor een IA-titel hoef je deze kennis ‘alleen nog maar’ in de praktijk te brengen door stages te lopen. De rol van de arbiter is per toernooi verschillend. Soms ben je alleen maar ingehuurd als scheidsrechter en heb je niets met de organisatie te maken, en soms zit de (hoofd)arbiter in het organisatiecomité.

Het schaakfestival in Groningen is een toernooi dat in de laatste categorie valt en het is daarom erg leerzaam om bij dit toernooi stage te lopen. Reglementen, groepsindeling, uitslagverwerking, prijzengeld, normbepaling en natuurlijk het toepassen van de speelregels, bij al deze zaken (en nog veel meer) besliste de (hoofd)arbiter mee. Heel leerzaam dus! En dan is het extra fijn dat het toernooi zonder problemen is verlopen. Op naar de volgende stage!

Ik wens iedereen een gezond 2020 toe!

 Erwin Dennissen Schaak festival Groningen

(foto gemaakt door Harry Gielen)