FK 2006

Jippe Kamstra

Partijen naspelen in uw Internetbrowser
Partijen in chessbase formaat
Er volgen bij de volgende update misschien nog partijen, in de partij van Willem tegen Peter zat een foutje dat hersteld is.
Foto's op www.eeltsje.nl
De foto's zijn verpakt in een zipfile, die u kunt downloden, uitpakken en naar believen kunt bewerken op uw eigen computer. Er zijn ook foto's en een filmpje van Jeroen Sparenberg.
SC Sneek
Mededeling van Competitieleider Peter Brouwer: Na afloop van het toernooi is de kampioen degene die bovenaan staat op de ranglijst van Swissperfect, het indeelprogramma. Bij een gelijke score tellen dus Bucholz punten en worden geen barrages gespeeld. www.swissperfect.com
Bij een gelijke score wordt het prijzengeld verdeeld maar de titel gaat dan naar degene met de meeste Bucholz punten (de som van score van de tegenstanders). Is dat ook gelijk dan beslist de Median-Bucholz (de som van de score van de tegenstanders minus de hoogste en laagste score)
1e prijs: € 250, 2e prijs: € 150, 3e prijs: € 50.
Ratingprijzen: 0-1750: € 25, 1750-1850: € 25.
De zevende en laatste ronde- 14 juni
Place Name Elo Club Score Buch, M-Buch,
1-2 Jippe Kamstra, 1996 Philidor 5,5 26 20
Migchiel De Jong, 2215 Philidor 5,5 20,5 16
3-6 Tjitze Schram, 1999 Sneek 4,5 28 20
Erik Sparenberg, 1964 Philidor 4,5 26 20,5
Dick Stavast, 1962 Philidor 4,5 25,5 19
Jan Lootsma, 2027 Sneek 4,5 25,5 18,5
7-10 Johnny Fluit, 2092 Sneek 4 27 19,5
Tinus Fleur, 1978 Sneek 4 25 18
Anne Kloosterman, 1867 Sneek 4 23,5 18
Mark Masmeijer, 1899 Westergoo 4 22,5 16
11-13 Tom Koster, 1943 Sneek 3,5 22,5 16
Siebe De Jong, 1710 Westergoo 3,5 18,5 12,5
Willem Kuiper, 1745 Franeker 3,5 16,5 11,5
14-15 Wytse Wiersma, 1783 Sneek 3 22,5 17
Jan Posch, 1814 Philidor 3 21 14,5
16-20 Johnny Diekstra, 1916 Em-Lasker 2,5 25 18,5
André Buter, 1814 Westergoo 2,5 24 17,5
Renske Hania, 1897 Sneek 2,5 18 14
Joe Hania, 1841 Sneek 2,5 17 12
Tjeerd Wiersma, 1742 Sneek 2,5 16,5 12,5
21 Jeroen Sparenberg, 1748 Mid-Fryslân 2 17 12,5
22 Peter Koning, 1843 Mid-Fryslân 1,5 28 19,5
23 Waheeb Qatina, 1753 NEO 0 4,5 4,5
Bij de aanvang van deze ronde was dus al duidelijk dat twee of vier of heel misschien zelfs zes spelers zouden kunnen eindigen met een gelijke score van 5 uit 7. En dat dus de weerstandpunten (Bucholz) zouden gaan beslissen wie de titel kreeg. Het werden uiteindelijk twee spelers, Michiel de Jong en Jippe Kamstra, zij wonnen aan bord één en twee met zwart van Tjitze Schram en Dick Stavast. Jippe, had maar liefst 4.5 weerstandspunten (Bucholz) meer als Migchiel, die de eerste ronde verstek liet gaan en daardoor een veel lichter programma had. De Friese kampioen 2006 is dus Jippe Kamstra, hij is 22 jaar, woont bij zijn ouders in Akkrum en speelt bij de Koninklijke Philidor in Leeuwarden, dat met 3 teams uitkomt in de KNSB competitie. Jippe speelt in het 2e van Philidor. Migchiel de Jong, die vorig jaar ook als 2e eindigde op het FK achter Babak Tondivar, speelt in het eerste van Philidor. Jippe en Migchiel kregen elk €200. Op de derde plaats eindigde Tjitze Schram ook op weerstand, hij scoorde net als Dick Stavast, Erik Sparenberg en Jan Lootsma met 4.5 uit 7 en zij deelden  €50.
Migchiel en Jippe wonnen hun partijen aan de borden één en twee dus overtuigend maar aan de borden 3 en 4 bij Tinus Fleur tegen Jan Lootsma en Anne Kloosterman tegen Erik Sparenberg, was de strijd tot het einde bloedstollend en waren er kansen over en weer maar eindigden in remise. Aan bord 5 werd niet gespeeld, Wytse Wiersma kwam veel te laat en zijn tegenstander Johnny Fluit speelde in de lounge 10 potjes (snel)simultaan tegen de jeugdtalenten Rinske IJsselhof en Nick Bijlsma. Aan bord zes gaf Johnny Diekstra op na verlies van een belangrijke pion tegen Mark Masmeijer. Mark die ook woont in Bolsward, eindigde met 4 uit 7 als beste Westergoo-er. Aan bord 8 streed Renske Hania een verloren strijd tegen Willem Kuiper na een voor haar verkeerd ingeschatte afruil. Aan bord zeven won Tom Koster, die voor zijn doen een slecht toernooi speelde, van André Buter. Aan bord 10 boekte Jan Posch een mooie overwinning op Peter Koning. Een mooie afsluiting dus voor Jan die trouw elke ronde zijn partijverloop opstuurde. Een discipline die helaas niet door de rest werd geëvenaard behalve Tom die steevast enkele potjes van wat Snekers opstuurde. Jeroen Sparenberg scoorde in deze ronde nog halfje tegen Tjeerd Wiersma waarmee hij de rode lantaarn overdroeg aan zijn clubgenoot Peter Koning. Joe Hania weigerde, aan bord 9, een remise aanbod van Siebe de Jong maar stond 2 zetten later mat. De ratingprijsjes werden gewonnen door Siebe de Jong uit Makkum en Anne Kloosterman uit Sneek.
Alle prijzen werden uitgereikt door Westergoo voorzitter Gerrit Stornebrink. Hij keek terug op een geslaagd toernooi en bedankte alle spelers voor hun sportieve inzet en roemde wedstrijdleider Peter Brouwer die zeven avonden alles in zijn eentje moest opknappen.
De webmaster hoopt dat de deelnemers ook hun partijen van de laatste ronde weer opsturen zodat we kunnen zien hoe een en ander weer precies tot stand kwam.  De 7e en laatste ronde
Reünie der kampioenen
Woensdag 7 juni 2006 was een beetje bijzondere dag in de historie van het Bolswarder schaakleven. Het toeval wilde namelijk dat op zeker moment liefst zes clubkampioenen van Westergoo even terug waren op ‘it âlde stee’ te weten het Convent in de luwte van de glorieuze Martini. Drie van hen (Jan Lootsma, Andre Buter en Mark Masmeijer –hij is regerend kamoioen-) doen mee aan het Fries kampioenschap dat momenteel in het Bolswarder clubgebouw wordt gehouden. De andere drie (Theun Haitjema, Douwe van der Meulen en Sipke de Schiffart) gaven als toeschouwer blijk van hun belangstelling. Eigenlijk had dit unieke tafereel even op de gevoelige plaat vastgelegd moeten worden maar helaas deed de gelegenheid zich niet voor. Niettemin was het leuk om de bekende gezichten weer eens te zien. (HJD)
De zesde ronde- 7 juni
Toen uw webmaster de speelzaal, hij moest helaas door omstandigheden even weg, 23.30 uur opnieuw betrad stonden er al 8 uitslagen op het score formulier. Migchiel de Jong had aan bord vier een belangrijke winst geboekt op Johnny Fluit en Dick Stavast was, aan bord 3, verantwoordelijk voor de eerste nul van Anne Kloosterman. Aan de borden één en twee, met de koplopers tot dan, Erik Sparenberg en Jan Lootsma, was de strijd echter nog gaande en in de tweede tijdnoodfase beland. Jan, die aan bord één, al een moeilijke avond had tegen Jippe Kamstra gaf op voor zijn vlag viel. Aan bord twee, stond de andere koploper Erik, zeker niet minder tegen Tjitze Schram, maar hij greep net als in de vorige ronde tegen Jan Lootsma, nu opnieuw mis en verloor. Door deze uitslagen zijn er nu met nog één ronde te gaan vier koplopers.
Dit kan zelfs leiden tot een unieke situatie als de huidige koplopers in de laatste ronde remise spelen en de achtervolgers Jan Lootsma en Erik Sparenberg weer winnen waardoor het prijzengeld verdeeld zal moeten worden door zes personen. De spelers worden verzocht om hun partijen weer op te sturen naar de webmaster..
De vijfde ronde- 31mei
Deze ronde werd gekenmerkt door een collectieve inhaalslag van potentiële kanshebbers op de titel. Zo was Migchiel de Jong, aan bord 3, veel te sterk voor Tinus Fleur waarbij de laatste ook de eerste tijdcontrole niet haalde.  Tjitze Schram, aan bord 4, was zeer snel klaar met Johnny Diekstra. Dick Stavast, aan bord 5, rekende net iets dieper dan Mark Masmeijer en André Buter, aan bord 6, kreeg een kansloos eindspel tegen Johnny Fluit. Kortom alle, op papier, sterke jongens wonnen van de iets minder sterke. Klapper van de avond was aan bord één tussen koploper Erik Sparenberg en Jan Lootsma. Volgens de kenners stond Jan de hele avond wel wat beter en maakte hij het spel. En Erik, die vorige ronden tijdens zijn partijen door nog regelmatig even aan de bar kwam om zijn fans te vermaken bleef nu aan zijn bord gekluisterd. Uiteindelijk aan het einde van de avond had Jan nog maar een minuut en Erik twee minuten, misschien nog wel iets meer toen plotseling de beslissing viel. Jan begon, a tempo te spelen, hij moest wel anders zou hij door de vlag gaan. Erik, die de hele avond knap verdedigde, volgde dat voorbeeld en maar greep even mis en stond 2 zetten later mat. En tot verbazing van iedereen en nog het meest van Jan want die had er al op gerekend dat hij zou verliezen op tijd. Aan bord twee hielden Anne Kloosterman en Jippe Kamstra elkaar in evenwicht en kwamen tot een deling van het punt. Dat gebeurde ook aan de borden zeven tot en met tien. Enigszins verrassend was daarbij wel hoe Jan Posch een draak van Tom Koster neutraliseerde. Renske Hania, aan bord elf, won van hekkensluiter Jeroen Sparenberg en scoorde haar eerste volle punt. Jeroen leed daar niet zichtbaar onder, hij vond het veel erger dat zijn broer verloor. Erik is overigens nog wel koploper op  Bucholz punten op de ranglijst. Volgende week is Joe Hania afwezig en heeft dus de volgende ronde een bye met een nul. Hierdoor is het aantal deelnemers oneven en Jeroen krijgt zonder te spelen een vol punt. En dat overkwam broertje Erik in de eerste ronde ook al omdat Wahib niet kwam opdagen.  De organisatie hoopt dat de deelnemers hun partijen weer massaal opsturen zodat de lezers ook weer massaal kunnen genieten van hun verrichtingen. Eeltsje kreeg na afloop al het notatieformulier van Jan Lootsma maar moest dat tot zijn teleurstelling teruggeven omdat hij de Chinese taal niet machtig is. Hopelijk stuurt Erik dus de notatie nog op.  De ranglijst van Swissperfect ziet er nu vreselijk spannend uit met 2 koplopers, Erik en Jan met 4 uit 5. Gevolgd door Tjitze, Jippe Anne, Migchiel en Dick met elk 3.5 uit 5.
De vierde ronde- 24 mei
Deze ronde werd de spannendste tot nu toe, lees en huiver. Erik Sparenberg won, aan bord één, van clubgenoot Jippe Kamstra en gaat nu alleen en ongeslagen aan de leiding met 4 uit 4.  Verrassend want deze (schaak)vrienden kennen elkaar door en door en de verwachting was dan ook dat dit wel zou uitdraaien op een puntendeling, maar nee dus. Wel tot een puntendeling kwam het aan bord 2 tussen Anne Kloosterman (de kersverse kampioen van Sneek) en zijn clubgenoot Tjitze Schram. En zo ging het ook aan bord 3 waar Migchiel de Jong zich tevreden moest stellen met een halfje tegen, eveneens clubgenoot, Dick Stavast. Aan bord 4 won Jan Lootsma, zeer bedaard, van Johnny Fluit en dat was voor velen een verrassing maar niet voor Jan zelf die de twee voorgaande ontmoetingen, tussen deze clubgenoten, ook al in zijn voordeel besliste. Aan bord 5, won Johnny Diekstra van Tom Koster, toch ook verrassend en een goede prestatie van deze vaste kracht van Lasker één. Het spektakel  van de avond gebeurde aan bord 6 tussen Tjeerd Wiersma en Tinus Fleur. Tjeerd had bij de eerste tijdcontrole ongeveer drie en een halve minuut en Tinus ongeveer anderhalve minuut. Wedstrijdleider Peter Brouwer was uiteraard aanwezig maar verdeelde zijn aandacht ook met een ander bord waar men eveneens in de tijdnoodfase was beland. Enkele omstanders zagen vervolgens hoe Tinus zich redde met een onreglementaire zet maar hielden uiteraard hun mond. Tjeerd zag het niet, hij speelde door en verloor. Erg sneu voor de verliezer en na afloop werd er druk gespeculeerd of deze uitslag wel conform de reglementen was.  Volgens de reglementen moet, als er geconcludeerd is dat er een onreglementaire zet is gedaan, de partij worden gereconstrueerd tot het moment waarop die zet is gedaan. Dat moet echter gebeuren nog tijdens de partij en niet na afloop. Vanwege het genoemde spektakel sneeuwden de gebeurtenissen aan de resterende borden een beetje onder maar deze (achterhoede) gevechten waren zeker de moeite waard.  Zo won Mark Masmeijer, aan bord 7, van zijn oud-clubgenoot Willem Kuiper. Wytse Wiersma scoorde, aan bord 8, zijn eerste volle punt ten koste van Peter Koning en  André Buter scoorde zijn 2e volle punt van dit toernooi, aan bord 9, ditmaal mede dankzij Renske Hania. Aan bord 10 was Siebe de Jong er na een slechte opening niet erg gerust op maar kwam toch tot een deling van het punt met Jan Posch. Joe Hania tenslotte, won aan het laatste bord van hekkesluiter Jeroen Sparenberg. Leuk detail, de gebroeders Sparenberg hebben de overige deelnemers voorlopig ingesloten op de ranglijst met een bovenste en onderste plaats.
De organisatie hoopt dat de spelers hun partijverloop zo spoedig mogelijk weer opsturen. Ook graag de partij met de onreglementaire zet, al kan die niet in Chessbase worden geupload maar daar vinden wel een ander plekje voor.

De derde ronde- 17 mei
De toeschouwers waren deze ronde getuige van hele mooie partijen. Eeltsje hoopt dat de deelnemers hun partijen, net als vorige week, weer opsturen zodat ook de lezers er van kunnen genieten.Anne Kloosterman, aan bord 3, had al binnen 20 minuten het volle punt binnen nadat zijn tegenstander Johnny Diekstra met een loper insloeg op h7 maar zich had verkeken en daarna meteen opgaf. Niet lang daarna verzonk Tjitze Schram, aan bord één, in diep gepeins nadat hij zijn e pion te ver had opgespeeld. Tevergeefs want zijn tegenstander Jippe Kamstra (foto) blies het witte centrum vakkundig op. Aan bord 7 liet Dick Stavast zien dat zijn nederlaag in de vorige ronde tegen Schram een vergissinkje was en wandelde knap de koningstelling van de machteloze Joe Hania binnen. De volgende beslissingen vielen zo tegen 23.00 uur. Aan bord 2 had Tinus Fleur vanuit de opening een pion veroverd en zijn tegenstander Erik Sparenberg had zich reeds geestelijk voorbereid  op een eindspel met een pion minder tot hij een briljante combinatie zag die werd ingeluid met een paardzet richting de vijandelijke stelling. Tot zijn eigen verbazing hapte Tinus zonder nadenken met een pion in het aangeboden paardenvlees maar dat kostte een kwaliteit en hij kon slechts lijdzaam toe zien hoe zijn pionnen daarna werden opgegeten. Aan bord 5, letterlijk en figuurlijk, de dappere dwerg Peter Koning tegen de reus Migchiel de Jong die geduldig op zijn kans wachtte totdat hij een schaakje kon geven waarna mat door wit niet meer was te voorkomen. Aan bord elf leken Willem Kuiper en Jeroen Sparenberg gelijk op te gaan maar op het scoreformulier stond 1-0 ingevuld, hoe dat tot stand kwam zien we vanzelf als de partij wordt opgestuurd. Aan bord zes gaf André Buter op na dreigend dameverlies tegen Jan Lootsma. Renkske Hania en Mark Masmeijer, aan bord 8, kwamen in een eindspel met elk 2 lopers en wat pionnen en besloten het punt te delen. Dat voorbeeld werd gevolgd aan bord 9 en 10. Tjeerd Wiersma miste tegen Jan Posch overigens net de winst die voor het grijpen lag. Wytse Wiersma leek gemakkelijk van Siebe de Jong te gaan winnen maar de laatste kwam verrassend terug en Wytse moest zijn aanvankelijke materiaal-voorsprong terug geven om remise te houden. Johnny Fluit, aan bord 4, ging in het eindspel af op promotie door het centrum waarna de hevig tegenstribbelende Tom Koster uiteindelijk capituleerde. Jippe en Erik leiden dus met 3 uit 3 en spelen de volgende ronde tegen elkaar.

De tweede ronde- 10 mei
Deze ronde kon de organisatie Renske Hania met papa Joe, Migchiel de Jong, Anne Kloosterman en Tjeerd Wiersma (geen broer van Wytse) begroeten. Zij hadden in de eerste ronde een bye wegens omstandigheden en begonnen dus aan het toernooi met een partij minder maar kregen ter compensatie een halve punt. Het programma Swissperfect had de volgende indeling in petto. Uw verslaggever,  Eeltsje, voelde zich beroerd en ging na een uurtje huiswaarts. Daardoor kan hij u niet vermaken met een deskundig verloop van de avond maar staart hij net als u naar de uitslagen en trekt zijn (misschien wel helemaal foute) conclusies. Erik Sparenberg(foto) had zich aan bord één tegen Johnny Fluit goed voorbereid en deze huisvlijt resulteerde verrassend in een vol punt. Tjitze, aan bord twee, was keurig vermomd als heer en dat zal ontgetwijfeld van invloed geweest zijn op de uitslag want Tjitze won dus keurig de partij. Aan bord drie, won Jippe Kamstra van de iets verlate Peter Koning, de laatste die dus vorige week in tijdnood verrassend won van Jan Lootsma.  Aan bord 4 Tom Koster en Tinus Fleur remise en niks geen Sovjetvariant. Aan bord 5, de imposante, Migchiel de Jong (vooraf getipt als favoriet samen met Johnny Fluit), maar hij kwam niet verder dan remise tegen een zeer gemotiveerde Joe Hania. Aan bord vijf lukte Tjeerd Wiersma niet wat Siebe de Jong vorige week wel lukte, scoren tegen de zeer ervaren Johnny Diekstra. Aan bord 7 weer geen Sovjetvariant te bespeuren maar Anne Kloosterman wint gewoon van Renske Hania. Aan bord 8, Siebe de Jong die  gelijke tred hield met Jan Lootsma maar in de tijdnoodfase zijn meerdere moest erkennen in de 13-voudige Westergoo kampioen. Kan ook 14 keer geweest zijn, Jan was ooit zelf de tel kwijt en ging daarom naar Sneek. Aan bord 9, maakte Mark Masmeijer, de huidige kampioen van Westergoo, een keurige remise tegen Wytse Wiersma. Aan bord 10 wint André Buter, de Westergoo kampioen van vorig jaar, van Willem Kuiper. En aan bord elf wordt de vrede getekend tussen Jeroen Sparenberg en Jan Posch. 
De eerste ronde- 3 mei
In de 5 voorgaande jaren werd het FK samen met het NK gehouden in Leeuwarden. Nu het NK is vertrokken naar Hilversum wordt het FK gespeeld op 7 woensdagavonden in Het Convent te Bolward.

Woensdagavond 3 mei om 19.30 uur begon na een korte toespraak van competitieleider Peter Brouwer en  Westergoovoorzitter, Gerrit Stornebrink, de eerste ronde. Op de deelnemerslijst stonden 23 namen. Volgens het reglement is het toegestaan om in de eerste 4 ronden éénmaal te verzuimen (bye=0.5) en daarvan maakten Migchiel de Jong, Joe Hania, Anne Kloosterman en Tjeerd Wiersma, deze ronde gebruik. De deelnemers uit Sneek attendeerden de wedstrijdleiding op het ontbreken van de naam van Renske Hania op de lijst, zij waren stellig in hun mening dat deze clubgenoot zich ook had opgegeven, maar tevens een bye had aangevraagd voor de eerste ronde. Dus de volgende dag Joe Hania even gebeld en dit bleek allemaal te kloppen. Op de lijst stond aanvankelijk ook Catharinus Mulder, maar die meldde tijdig dat hij afzag van deelname. Dat laatste werd niet gedaan door Waheeb Qatina van NEO, die kwam gewoon niet opdagen. Eerst dacht men dat hij misschien verdwaald was door de omleidingen tussen Bolsward en Leeuwarden maar omdat hij na enkele uren nog niet was verschenen ging de organisatie er van uit dat hij had afgezien van deelname. Zijn tegenstander Erik Sparenberg scoorde hiermee het eerste volle punt van de avond. Het Zwitsers programma deelde de deelnemers in nadat er was gesorteerd op Elo met de nummers 1-11, 12-2 enz. De volgende ronden gebeurt dat op score, zoals gebruikelijk. Er was één remise (Diekstra-de Jong), de overige partijen ging men door tot er een winnaar of verliezer was. Volgens Kamstra was zijn partij tegen Posch vermoedelijk wel remise geworden als de laatste dat geclaimd had voor hij de tijdslimiet overschreed.  Stavast en Fluit kwamen gemakkelijk in het voordeel tegen Jeroen Sparenberg en Masmeijer. Schram tegen Buter idemdito.  Fleur, Wytze Wiersma, een Sneker onderonsje werd 1-0, volgens Tinus was 2-0 meer gerechtvaardigd maar helaas voor Fleur (nog) niet reglementair te verwezenlijken. Koster had , met zwart tegen Kuiper, zijn Torens op de 2e rij geposteerd, dat zie je niet vaak, en dat werd Kuiper ook noodlottig. Waren er dan geen verrassingen denkt u? Eigenlijk wel want  Lootsma verloor van Koning (The Dutch King). Volgens de kenners had Lootsma, ondanks een pion minder de gehele partij het initiatief, hij ging dus ook niet in op remise en beiden kwamen in vliegende tijdnood. In deze fase at Lootsma drie pionnen van Koning op en stond  theoretisch gewonnen tot hij pardoes zijn Dame weggaf.